På bilden syns de fem middagarna som vi hade med oss på vandringen på Kungsleden i september. Det enda som saknas på bilden är två tortillabröd.
Jag tycker det är superkul att planera mat för vandring. Det är en utmaning att få med sig så lite vikt som möjligt men ändå se till att man blir mätt när man vandrar långa sträckor varje dag. Som vegan så är utbudet av frystorkat litet och utbudet i stugorna längs Kungsleden blir lätt enformigt. Dessutom är både frystorkat och stugmaten dyr så man sparar mycket pengar på att göra eget. Egentorkat är också det närmaste hemlagat man får på vandringen. Riktigt lyxigt!
Så här kommer menyn för vår 4 dagars vandring.
Frukost
Frukost packade vi själva så jag och Henric åt olika frukostar. Henric hade en variant som han döpte till Triple C, det fanns nån bra logik bakom namnet som jag inte kan komma ihåg. Hans taktik verkade vara att proppa ned så mycket kaloririka livsmedel som möjligt utan så mycket fokus på smak. Kan vara därför han suktade efter min gröt på vandringen 😀
Jag hade tre olika varianter på gröt som alla tre blev väldigt goda! Jag skrev ned recept på två utav dem. Hemligheten är kokosmjölkspulvret!
Lunch
Till lunch åt vi frystorkat. Jag hade en salig blandning med olika frystorkade. Egentligen finns det väldigt få veganska frystorkade att få tag på. Men jag hade lyxen av att ha besökt New York och köpt med mig några olika därifrån. Henric åt 4 stycken Pasta med tomat och vitlök och en Couscous med chilikryddade grönsaker. Ironiskt nog var couscousen hans favorit, men den var slut i butik, så det kanske är alla andras favorit också. För att få maximal variation åt han två pasta först, sen en couscous och sen två pasta till 😀
Min absoluta favorit är Real Turmats Ris i basilika! Men de har tyvärr slutat tillverka den. Som plåster på såren har jag fått köpa deras Pasta i tomatsås som egentligen bara säljs till norska kunder i webbshoppen. Dock så vinner fortfarande Ris i basilika stort. Pasta i tomatsås smakade inte lika mycket tyvärr. De amerikanska varianterna hade längre uppblötningstid och bestod mest av ris och bönor. Kul att prova, men det blev inte några nya favoriter.
Middag
Till middag hade vi med oss egentorkat! Linsgryta med ris, Rökig bönburrito, Valnötstacos i tortillabröd, Moussaka med 5 gryner och Pasta med krämig tomatsås. Vi åt allting utom moussakan, för när vi kom fram till Kebnekaise fjällstation så lyxade vi till det med trerätters på restaurangen istället.
Favoriterna som kommer göras igen:
Snacks
Många tar med sig jägarsnus eller GORP som är en blandning av nötter, torkad frukt och godis. Jag gillar att dela upp dem för sig och äta det jag känner för stunden. Oavsett så är det bra med en blandning av snabba och långsamma kolhydrater när man vandrar. Första gången jag vandrade på Kungsleden tänkte jag, jag ska bara ha sockerfria snacks så som nötter och torkad frukt. Men efter några påsar sådana ville jag inte ha mer och fick skänka bort dem. Nu har jag hittat en blandning som funkar bra för mig. För mig är det viktigt att ha med mig snacks som jag gillar och att ha många olika att välja på. När jag vandrade i juli vakuumförpackade jag alla snacks och fick tre sådana påsar per dag. Denna gång hade jag inte lika mycket tid så fick fördela det under vandringens gång istället. Utöver snacks har jag med mig olika sorters bars. Just nu är det Clif Bar som är favoriten. Man kan göra egna bars också om man vill spara pengar.
Vad brukar ni ha med er ut på äventyr?
1 reaktion på “Meny för 4 dagars vandring på Kungsleden”