En av middagarna på senaste vandringen på Kungsleden blev krämig tomatsås med pasta. Riktigt gott och väldigt mättande!
[hr]
Till middag för en person:
- 60g pasta
- 20g kikärtspasta
- 70g torkad tomatsås
- 5g frystorkade ärtor
- 20g pumpakärnor
Vikt: 175g
Kalorier: 845 kcal
[hr]
Så här går man tillväga för att göra tomatsåsen:
Recept
- 1 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 400g krossade tomater
- 1/2 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1.5 dl cashewnötter
Extra smaksättning
- 2 msk färsk rosmarin
- 1/2 tärning grönsaksbuljong
- Peppar
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek vitlöken lätt brun. Skrapa ned vitlöken i mixern och tillsätt krossade tomater, vatten, salt och cashewnötter. Mixa tills det är väldigt krämigt. Det här kan ta ett tag ifall mixern inte är så stark. Smaka av med grönsaksbuljong, färsk rosmarin, salt och peppar. Häll såsen i stekpannan eller i en kastrull och låt det koka lite lätt i 10 minuter. Smaka av igen efter den blivit varm.
Smeta ut såsen i ett tunt lager på bakplåtspapper eller torkpapper.
Torkar du i en vanlig ugn, sätt ugnen på 50 grader och placera en trägaffel eller dylikt i dörren så att det blir en liten glipa där fukten kan smita ut. I ugnen tar det längre tid än i en torkugn. Torka såsen i 8-20 timmar.
Såsen kommer vara lite seg när den är klar, men när den svalnat ska den gå att bryta isär. Om den böjer sig istället för att gå sönder, torka ett tag till.
Placera den torkade såsen i mixern och mixa till ett pulver.
Förvara såsen i en zip lock påse.
När du tillagar såsen ute på tur, häll pulvret i en kastrull och tillsätt lite vatten i taget. Låt det koka upp och ta av det från plattan när det är varmt och fått en krämig konsistens. Servera med nykokt pasta, frystorkade grönsaker och pumpakärnor.
Jag packade pasta och kikärtspasta i en påse, tomatsås och ärtor i en och pumpakärnorna för sig.
PS. Jag har lärt mig att man ska använda minimalt med fett i maten som man torkar pga hållbarhet. Detta recept har jag hittat på en blogg och ändrat litegrann. Det innehåller mycket fett, så jag vet inte hur länge såsen håller sig. Jag torkade den veckan innan vandringen och den håller sig säkert några månader iaf, men man får prova sig fram.
Det låter riktigt gott med tomatcashewsås! Ska absolut provas någon gång 🙂
Hälsningar Linnea i Bayern
Vad kul! Berätta gärna hur det blev sen 🙂