img_20160930_145535

Ammarnäs till Hemavan – en somrig vandring på Kungsleden

12 september, 2016 Kommentarer (2) Featured, Kungsleden, Vandring

Vakkotavare till Kebnekaise – 4 dagars vandring på Kungsleden

img_20160912_191027

4 dagars vandring mellan Vakkotavare och Kebnekaise i sprudlande höstfärger.

Ända sen jag besökte Hemavan i september för två år sedan har jag längtat till att se fjällen i höstskrud igen. Så när jag bokade sommarsemestern så bokade jag även en helg i september och hoppades på att träffa rätt.

Det är första gången som min man Henric följer med mig på vandring. Han har varit lite smått skeptisk till min nya passion och jag har uppskattat att ge mig ut och vandra helt själv, det är ett sånt äventyr! Men nu ville jag visa varför jag konstant längtar ut i naturen, och specifikt till just Kungsleden. Jag valde Vakkotavare till Nikkaloukta eftersom vi hade begränsat med tid. Så det blev fyra dagars vandring och 5 minuter helikoptertur sista sträckan (fusk jag vet!).

Det tog oss 20 timmar att åka till Vakkotavare från Stockholm. Först nattåg till Gällivare och sen buss till Vakkotavare med stopp vid Stora Sjöfallet. Vi lyxade till det med egen sovkupé på tåget så det var riktigt mysigt!

Vi valde att stanna första natten i stugan vid Vakkotavare eftersom vi kom fram på eftermiddagen och det blir mörkt rätt tidigt i september. Etappen avslutas dessutom med en roddbåt. Stugan vid Vakkotavare ligger nere vid vägen och bussen stannar precis utanför. Jag hade förväntat mig att det skulle vara rätt så tomt på folk, men stugans 16 bäddar räckte inte till de 21 personer som kom dit. Ena rummet fylldes snabbt av en skolklass och de övriga rummen var så fulla att en person fick sova i köket. Men som i alla fjällstugor så garanteras man plats, även om det blir en madrass på golvet.

img_20160913_171123

Sjön nedanför stugan i Vakkotavare

Vakkotavare fjällstuga sett från parkeringen

Vakkotavare fjällstuga sett från parkeringen

Vy från Vakkotavare fjällstuga

Vy från Vakkotavare fjällstuga

Skolklassen stekte bröd och lagade grönsaksgryta som luktade ljuvligt. De satt alla runt ett av de stora borden i köket och jag önskade att jag också fått åka till Kungsleden när jag gick i skolan. Om jag bara hade förstått magin redan då.

Vi åt egentorkad tacos till middag, gick ut i regnet på promenad och gick sen och la oss tidigt.

Dag 1 på vandringen började med en brant backe uppför bakom stugan och snart hade vi vacker utsikt över sjön. Vandringen gick genom varierande natur och fantastiska höstfärger. Speciellt i backen ned mot Teusajaure. Vi hade tur och det fanns två roddbåtar på vår sida sjön, så det tog oss ca 15min att ro över till fjällstugan Teusajaure som ligger vid sjöns strand.

På kvällen njöt vi av bastun och många iskalla dopp i sjön till glada utrop tillsammans med andra härliga vandrare. Vi spelade yatzy och åt egentorkad stark linsgryta.

Lunchpaus

Lunchpaus

img_20160911_154112

Vackra höstträd

img_20160913_181155

Teusajaure, här badade vi i det iskalla vattnet

Teusajaure fjällstuga

Teusajaure fjällstuga

Bastun i Teusajaure

Bastun i Teusajaure

Dag 2 började återigen med en brant uppförsbacke och fantastisk utsikt. Stigen var blöt och lerig och vi var lagom svettiga när vi kom till toppen. Ännu en härlig vandringsdag med sprudlande höstfärger och vi kom fram till stugan vid Kaitumjaure som ligger uppe på en kulle med väldigt vacker utsikt. Vi var först fram och länge verkade det som vi var de enda som kom dit, men på eftermiddagen kom ett äldre par dit också. Vi badade bastu, hämtade vatten, högg ved, gjorde upp eld och lagade middag på gasspisarna. Denna kväll blev det rökig bönburrito, egentorkat, en riktig hit faktiskt!

img_20160913_125004

På väg till Kaitumjaure

img_20160912_210825

En av fjällstugorna i Kaitumjaure

img_20160915_082707

Bastun i Kaitumjaure

img_20160916_090648

Utsikt på väg bort från Kaitumjaure. Foto: Henric Carlström

Dag 3 började även den med en uppförsbacke och sen den otroliga utsikt som är omslagsbilden. Vi vandrade till Singi där det genast blev mycket mer folk. Det märktes att vi hade kommit till den mer populära sträckan Abisko – Nikkaloukta. Faktum är att mellan Vakkotavare och Singi så var vi de enda som vandrade åt det hållet, alla andra vandrade söderut. Till middag åt vi krämig tomatsås med pasta och blev proppmätta!

Några av fjällstugorna i Singi

Några av fjällstugorna i Singi

Vi fick två bäddar i ett åttabäddsrum och jag som känt mig lite krasslig under dagen började få rejält ont i halsen. Tydligen snarkade jag så mycket under natten (jag brukar faktiskt aldrig snarka) att Henric fick gå ned från sin säng för att väcka mig. Dagen efter hörde jag på avstånd en tjej berätta att hon vaknat av snarkningar som lät genom väggen till hennes rum. Oupps, förlåt!

Dag 4 påbörjade vi vår sista vandringssträcka och gick till Kebnekaise fjällstation. Vi fick höra skräckhistorier kvällen innan om hur väderprognosen såg ut och många valde att stanna i Singi en dag till. Vi hann dock vandra nästan hela sträckan innan det dåliga vädret kom. Sista halvtimmen vandrade vi i regn och dimma. Men det riktigt dåliga vädret kom först när vi var inne i värmen på fjällstationen.

img_20160913_171933

Det var häftiga moln på väg till Kebnekaise

img_20160915_222734

Regn och dimma sista biten till Kebnekaise

img_20160915_230607

Framme vid fjällstationen nedanför berget

Vi firade (sörjde?) slutet på vandringen med att äta trerätters i restaurangen. Tyvärr var den inte mycket att hurra för när det kom till veganmat. Förrätten var väldigt god, men det var den enda som de lagat själva, resten bestod av Oumph och färdig glass. Helt okej, men tråkigt att de inte la ned mer kärlek i maten. Trevligt sällskap hade vi iaf av en norrman som vi träffat i Singi.

Under natten blåste det riktig storm ute, väggarna skakade och regnet öste ned utanför fönstret. Vi var väldigt nöjda över att inte tälta.

Pga väder, busstider, tidsbrist och att vi älskar helikoptrar så flög vi till Nikkaloukta. Det var 50 personer som stod och köade i stormen vid helikopterplattan och det var spännande att se helikoptern landa och flyga iväg i de kraftiga vindarna. Flygturen tog 5 minuter i medvind och bjöd på vackra vyer.

I väntan på helikoptern

I väntan på helikoptern

Från Nikkaloukta tog vi bussen till Kiruna, gick och åt thai på Arctic Thai & Grill i väntan på flygbussen. Sen blev det flyg och Uber hem. Vi var trötta och ville hem så snabbt som möjligt.

Henric sa vid tillfälle att vandringen var ”Rätt fantastisk” så det var ett väl godkänt betyg och jag var lika lyrisk som vanligt över magin på Kungsleden. I will be back!

Är du också sugen på att bege dig dit och vandra? 🙂
Läs mer om sträckan hos Svenska Turistföreningen eller ställ frågor i kommentarsfältet nedan! 🙂

img_20160915_214638

Nästan framme vid Kebnekaise

Redo för första vandringsdagen. Våra ryggsäckar syns i bild. Min Osprey står längst fram.

Redo för första vandringsdagen. Våra ryggsäckar syns i bild. Min Osprey står längst fram.

Utrustning
Ryggsäckar: Osprey Tempest 40 och Exped Lightning 45
Vikt: ca 14kg var inkl 1L kallt vatten och 0.5L varmt vatten var. Vi bar med oss all vår mat.
Mat: Menyn för vår vandring finns att läsa om här
Vandringsstavar: Urberg Fast lock Trekking Pole. Vi delade på mina och tog en var.

Dag 1:
Sträcka: Vakkotavare – Teusajaure
Distans: 15km
Tid: 8.45-15.30
Vandringstid: ca 5h 45min
Paus: 1h
Båt: 15min

Dag 2:
Sträcka: Teusajaure – Kaitumjaure
Distans: 9-10km
Tid: 9.50-14.10
Vandringstid: ca 3h 20min
Paus: 1h

Dag 3:
Sträcka: Kaitumjaure – Singi
Distans: 13km
Tid: 9.45-14.45
Vandringstid: ca 4h
Paus: 1h

Dag 4:
Sträcka: Singi – Kebnekaise
Distans: 15km
Tid: 8.45-13.30
Vandringstid: ca 4h 15min
Paus: 30min

2 Responses to Vakkotavare till Kebnekaise – 4 dagars vandring på Kungsleden

  1. Katarina skriver:

    Hej och välkommen till bloggvärlden. Så fantastiskt vackert det var vid Kungsleden då!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *