Detta recept har jag provat flera gånger innan, men det här var första gången jag testade att torka det. Det blev supergott även som torkat ute på vandringen! Receptet på böngrytan kommer härifrån.
Recept Bönburritos
(Räcker till ca 2 ashungriga personer)
Bönröra:
2 pkt svarta bönor (ca 460g)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
5 cm chili
1 lock liquid smoke (ca 1tsk)
200g krossade tomater
4 msk mango chutney
2 tsk sambal oelek
1 msk mald spiskummin
1 krm salt
1 krm peppar
Gör såhär -> Hacka 1 gul lök, 4 vitlöksklyftor och ca 5 cm färsk chili. Stek i olja på medelvärme tills löken blir genomskinlig.Tillsätt därefter de svarta bönorna, glöm inte att röra runt – brända bönor är inte lika gott ! Blanda 200g krossade tomater, 4 msk mango chutney, 1 lock liquid smoke (ca 1 tsk), 1 msk spiskummin, ca 1 krm salt och svartpeppar. Rör ner tomatblandningen med bönorna och låt det stå på medelvärme och gotta till sig!
Till middag för en person:
- 60g basmatiris
- 90g torkad böngryta
- 5g frystorkade ärtor
- 25g pumpakärnor
- 1 tortillabröd (40g)
Vikt: 220g
Kalorier: 842 kcal
Tillaga böngrytan enligt receptet ovan. Vill du torka mycket mat när du ändå är igång så kan du dubbla receptet.
Bred ut böngrytan i tunt lager på bakplåtspapper eller torkpapper.
Torkar du i en vanlig ugn, sätt ugnen på 50 grader och placera en trägaffel eller dylikt i dörren så att det blir en liten glipa där fukten kan smita ut. I ugnen tar det längre tid än i en torkugn. Torka såsen i 16-24 timmar.
När det torkat klart ska det gå att bryta i bitar. Kontrollera att mangobitarna i grytan är ordentligt torra, de ska bli sega, men inte vara blöta.
För att finfördela kan man antingen bryta det i mindre bitar eller mixa den torkade grytan litegrann i en mixer. Men mixa inte till ett pulver, för då blir det mer som en sås när det blöts upp.
När du tillagar grytan ute på tur, häll den torkade grytan i en kastrull och tillsätt lite vatten i taget. Låt det koka upp och ta av det från plattan när det är varmt och grytan blivit uppmjukad igen. Servera med kokt basmatiris i tortillabröd.
Packa böngrytan i en påse tillsammans med pumpakärnorna och de frystorkade ärtorna. Packa riset för sig. Kom ihåg att skriva på påsen vad riset har för koktid.
Hej! Vet du hur länge den här rätten håller sig (i torkat skick) utan att bli härsken eller dålig?
Tack för bra inspiration!
Hej! Nej jag vet tyvärr inte exakt hur länge, men definitivt några månader iaf