img_20160924_101739

Krämig tomatsås med pasta

img_20160925_200943

Chokladgröt

24 september, 2016 Kommentarer (3) Lunch, Middag, Recept, Torka mat, Vandringsmat

Rökig bönburrito

img_20160924_141105

Detta recept har jag provat flera gånger innan, men det här var första gången jag testade att torka det. Det blev supergott även som torkat ute på vandringen! Receptet på böngrytan kommer härifrån.

Recept Bönburritos

(Räcker till ca 2 ashungriga personer)

Bönröra:

2 pkt svarta bönor (ca 460g)

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

5 cm chili

1 lock liquid smoke (ca 1tsk)

200g krossade tomater

4 msk mango chutney

2 tsk sambal oelek

1 msk mald spiskummin

1 krm salt

1 krm peppar

Gör såhär -> Hacka 1 gul lök, 4 vitlöksklyftor och ca 5 cm färsk chili. Stek i olja på medelvärme tills löken blir genomskinlig.

Tillsätt därefter de svarta bönorna, glöm inte att röra runt – brända bönor är inte lika gott ! Blanda 200g krossade tomater, 4 msk mango chutney, 1 lock liquid smoke (ca 1 tsk), 1 msk spiskummin, ca 1 krm salt och svartpeppar. Rör ner tomatblandningen med bönorna och låt det stå på medelvärme och gotta till sig!

Till middag för en person:

  • 60g basmatiris
  • 90g torkad böngryta
  • 5g frystorkade ärtor
  • 25g pumpakärnor
  • 1 tortillabröd (40g)

Vikt: 220g
Kalorier: 842 kcal

Tillaga böngrytan enligt receptet ovan. Vill du torka mycket mat när du ändå är igång så kan du dubbla receptet.

Bred ut böngrytan i tunt lager på bakplåtspapper eller torkpapper.

img_20160924_141105

Torkar du i en vanlig ugn, sätt ugnen på 50 grader och placera en trägaffel eller dylikt i dörren så att det blir en liten glipa där fukten kan smita ut. I ugnen tar det längre tid än i en torkugn. Torka såsen i 16-24 timmar.

img_20160924_141134

När det torkat klart ska det gå att bryta i bitar. Kontrollera att mangobitarna i grytan är ordentligt torra, de ska bli sega, men inte vara blöta.

För att finfördela kan man antingen bryta det i mindre bitar eller mixa den torkade grytan litegrann i en mixer. Men mixa inte till ett pulver, för då blir det mer som en sås när det blöts upp.

img_20160924_141220
img_20160924_141247

När du tillagar grytan ute på tur, häll den torkade grytan i en kastrull och tillsätt lite vatten i taget. Låt det koka upp och ta av det från plattan när det är varmt och grytan blivit uppmjukad igen. Servera med kokt basmatiris i tortillabröd.

Packa böngrytan i en påse tillsammans med pumpakärnorna och de frystorkade ärtorna. Packa riset för sig. Kom ihåg att skriva på påsen vad riset har för koktid.

img_20160904_120652

3 Responses to Rökig bönburrito

  1. […] hämtade vatten, högg ved, gjorde upp eld och lagade middag på gasspisarna. Denna kväll blev det rökig bönburrito, egentorkat, en riktig hit […]

  2. Moa skriver:

    Hej! Vet du hur länge den här rätten håller sig (i torkat skick) utan att bli härsken eller dålig?
    Tack för bra inspiration!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *