Friluftsvegan

Meny
  • Vandringsmat
Meny

Rökig bönburrito

Publicerad den september 24, 2016maj 25, 2023 av friluftsvegan

Detta recept har jag provat flera gånger innan, men det här var första gången jag testade att torka det. Det blev supergott även som torkat ute på vandringen! Receptet på böngrytan kommer härifrån.

Recept Bönburritos

(Räcker till ca 2 ashungriga personer)

Bönröra:

2 pkt svarta bönor (ca 460g)

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

5 cm chili

1 lock liquid smoke (ca 1tsk)

200g krossade tomater

4 msk mango chutney

2 tsk sambal oelek

1 msk mald spiskummin

1 krm salt

1 krm peppar


Gör såhär ->
Hacka 1 gul lök, 4 vitlöksklyftor och ca 5 cm färsk chili. Stek i olja på medelvärme tills löken blir genomskinlig.

Tillsätt därefter de svarta bönorna, glöm inte att röra runt – brända bönor är inte lika gott ! Blanda 200g krossade tomater, 4 msk mango chutney, 1 lock liquid smoke (ca 1 tsk), 1 msk spiskummin, ca 1 krm salt och svartpeppar. Rör ner tomatblandningen med bönorna och låt det stå på medelvärme och gotta till sig!


Till middag för en person:

  • 60g basmatiris
  • 90g torkad böngryta
  • 5g frystorkade ärtor
  • 25g pumpakärnor
  • 1 tortillabröd (40g)

Vikt: 220g
Kalorier: 842 kcal


Tillaga böngrytan enligt receptet ovan. Vill du torka mycket mat när du ändå är igång så kan du dubbla receptet.

Bred ut böngrytan i tunt lager på bakplåtspapper eller torkpapper.

img_20160924_141105

Torkar du i en vanlig ugn, sätt ugnen på 50 grader och placera en trägaffel eller dylikt i dörren så att det blir en liten glipa där fukten kan smita ut. I ugnen tar det längre tid än i en torkugn. Torka såsen i 16-24 timmar.

img_20160924_141134

När det torkat klart ska det gå att bryta i bitar. Kontrollera att mangobitarna i grytan är ordentligt torra, de ska bli sega, men inte vara blöta.

För att finfördela kan man antingen bryta det i mindre bitar eller mixa den torkade grytan litegrann i en mixer. Men mixa inte till ett pulver, för då blir det mer som en sås när det blöts upp.

img_20160924_141220

img_20160924_141247

När du tillagar grytan ute på tur, häll den torkade grytan i en kastrull och tillsätt lite vatten i taget. Låt det koka upp och ta av det från plattan när det är varmt och grytan blivit uppmjukad igen. Servera med kokt basmatiris i tortillabröd.

Packa böngrytan i en påse tillsammans med pumpakärnorna och de frystorkade ärtorna. Packa riset för sig. Kom ihåg att skriva på påsen vad riset har för koktid.

img_20160904_120652

kategori: Vandringsmat

3 reaktioner på “Rökig bönburrito”

  1. Pingback: Vakkotavare till Kebnekaise – 4 dagars vandring på Kungsleden | Friluftsvegan |
  2. Moa skriver:
    mars 26, 2017 kl. 7:30 f m

    Hej! Vet du hur länge den här rätten håller sig (i torkat skick) utan att bli härsken eller dålig?
    Tack för bra inspiration!

    Svara
    1. Malin Klingsell skriver:
      mars 27, 2017 kl. 11:13 e m

      Hej! Nej jag vet tyvärr inte exakt hur länge, men definitivt några månader iaf

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Categories

  • Vandringsmat

Recent Posts

  • Looking back on the PCT
  • Pacific Crest Trail: Tre månader på leden
  • Pacific Crest Trail: Dag 32 mile 395
  • Pacific Crest Trail: Dag 22 mile 266 Big Bear
  • Pacific Crest Trail: Dag 20 mile 235

Recent Comments

  1. Boris Olsson om Ammarnäs till Hemavan – en somrig vandring på Kungsleden
  2. Johanna om Chokladgröt
  3. Lise om Pacific Crest Trail: Tre månader på leden
  4. Lena om Pacific Crest Trail: Tre månader på leden
  5. Lanclin-Linnea om Pacific Crest Trail: Tre månader på leden

Archives

  • november 2017
  • juli 2017
  • maj 2017
  • april 2017
  • mars 2017
  • januari 2017
  • december 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
© 2023 Friluftsvegan | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema