Friluftsvegan

Meny
  • Vandringsmat
Meny

Stark linsgryta

Publicerad den december 30, 2016maj 25, 2023 av friluftsvegan

Den här rätten är en av mina favoriter när jag är hemma för att den går så snabbt att laga, kräver få ingredienser och blir supergod. Originalet äts med pasta, men det funkar lika bra med ris till.


Till middag för en person:

  • 60g ris
  • 80g torkad stark linsgryta
  • 5g frystorkade grönsaker
  • 30g kokosmjölkspulver

Vikt: 175g
Kalorier: 733 kcal


Recept

  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 400g krossade tomater (1 burk)
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 1/2 dl torkade röda linser
  • 1 msk röd currypasta

Man har två val när man tillagar grytan. Om man inte ska torka rätten så tillsätter man 400g kokosmjölk till grytan samtidigt som de krossade tomaterna. Vill man däremot torka grytan, så tillsätter man 4 dl vatten istället. Fett härsknar och minskar därför hållbarheten på den torkade maten. Det är bättre att tillsätta fettet när man tillagar maten ute på tur. I detta fall tillsätter jag 30g kokosmjölkspulver till den torkade linsgrytan innan jag beger mig iväg.

Så här går man tillväga för att göra linsgrytan:

Riv morötterna och finhacka den gula löken. Koka upp krossade tomater och buljongtärning i en kastrull. Rör ned morötter, lök, linser och currypasta. Låt koka i 15 minuter, rör om då och då så att det inte fastnar i botten.

Smeta ut såsen i ett tunt lager på bakplåtspapper eller torkpapper.

Torkar du i en vanlig ugn, sätt ugnen på 50 grader och placera en trägaffel eller dylikt i dörren så att det blir en liten glipa där fukten kan smita ut. I ugnen tar det längre tid än i en torkugn. Torka såsen i 12-20 timmar. När det torkat klart ska det gå att bryta i bitar.

För att finfördela kan man antingen bryta det i mindre bitar eller mixa den torkade grytan litegrann i en mixer. Men mixa inte till ett pulver, för då blir det mer som en sås när det blöts upp.

När du tillagar grytan ute på tur, häll den torkade grytan i en kastrull och tillsätt lite vatten i taget. Låt det koka upp och ta av det från plattan/elden när det är varmt och grytan blivit uppmjukad igen. Servera med kokt basmatiris.

Packa linsgrytan i en påse tillsammans med 30g kokosmjölkspulver och de frystorkade grönsakerna. Packa riset för sig. Kom ihåg att skriva på påsen vad riset har för koktid.

Du kan variera grönsakerna du har i grytan. Antingen kan du köpa färdigtorkade grönsaker, lufttorkade eller frystorkade, eller så kan du torka egna grönsaker. Det beror på tid och smak och pengar 🙂 Vill du öka kalorierna kan du exempelvis tillsätta olja, pumpakärnor eller solroskärnor.

kategori: Vandringsmat

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Categories

  • Vandringsmat

Recent Posts

  • Looking back on the PCT
  • Pacific Crest Trail: Tre månader på leden
  • Pacific Crest Trail: Dag 32 mile 395
  • Pacific Crest Trail: Dag 22 mile 266 Big Bear
  • Pacific Crest Trail: Dag 20 mile 235

Recent Comments

  1. Boris Olsson om Ammarnäs till Hemavan – en somrig vandring på Kungsleden
  2. Johanna om Chokladgröt
  3. Lise om Pacific Crest Trail: Tre månader på leden
  4. Lena om Pacific Crest Trail: Tre månader på leden
  5. Lanclin-Linnea om Pacific Crest Trail: Tre månader på leden

Archives

  • november 2017
  • juli 2017
  • maj 2017
  • april 2017
  • mars 2017
  • januari 2017
  • december 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
© 2023 Friluftsvegan | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema