Första gången jag vandrade på Kungsleden, år 2015, hade jag ingen aning om vad för utbud som fanns i stugorna längs Kungsleden. Jag sökte information på Svenska Turistföreningens webbplats, men hittade inte mycket svar där. Så jag mailade lite fram och tillbaka med kundtjänst och fick en idé om vad som fanns. Men eftersom det kändes vagt och jag var väldigt ny på vandring så valde jag att bära med mig all mat själv för att vara säker på att få i mig tillräckligt med energi. Det resulterade i väldigt tung packning och att jag bar med mig alldeles för mycket mat.
Till den vandringen vakuumförpackade jag egna måltider utav en blandning av köpt torkad mat och egentorkade grönsaker och bönor. Inspirerad av böckerna Fjällmat och Torka mat. Mina första egna rätter var av varierande kvalitet, men det var supersmidigt att bara hälla på varmt vatten i påsarna och vänta några minuter. Vissa rätter blöttes dock inte upp ordentligt och jag saknade tuggmotstånd i maten.
Till min glädje upptäckte jag året efter, alltså i år 2016, att webbplatsen förbättrats och att det nu finns rätt så detaljerad information om vad stugorna har för utbud. Vissa saker saknas dock fortfarande, så som information om ifall någon av de frystorkade rätterna är veganska. I år har de bytt ut en del av sortimentet och satsat mer på vegetariskt och glutenfritt. Vissa av de gamla produkterna som var veganska har dock tagits bort. Fortfarande saknas märkning i listan av vad som är veganskt, så det får man ta reda på innan man ger sig av.
Att ta hänsyn till är även att sortimentet kan sälja slut, så jag har ändå känt att det är säkrast att ha med en del egen mat. Olika stugor har olika sortiment, small, medium eller large och det skiljer sig också en del vilka som har lösvikt och inte. Som ensamvandrare är lösvikten oslagbar, då man inte behöver bära med sig något till nästa stuga. Linser, havregryn, pasta och ris är exempel på varor som finns i lösvikt.
I juli i år vandrade jag mellan Ammarnäs till Hemavan och då valde jag att bära med mig hälften av min mat. Jag bar med mig olika egentorkade rätter och kompletterade med ris, pasta, linser, tomatsås, havregryn och snacks. Jag hade med mig en blandning av kompletta måltider och måltider som behövde kompletteras på plats. Till frukost hade jag både kompletta grötblandningar och små påsar med smaksättningar att tillsätta till havregryn köpta i stugorna. Min idé var att spara de kompletta måltiderna till slutet för att vara säker på att ha mat hela vandringen. På detta sätt kunde jag hålla ner vikten till mindre än hälften av vad jag bar första gången på Kungsleden.
Senaste vandringen på Kungsleden så visste jag rätt mycket om utbudet i stugorna, men eftersom det var sista veckan på säsongen så visste jag inte hur mycket som skulle finnas kvar. Då vi bara skulle vandra i 4 dagar så valde jag att ta med all vår mat. Vi åt frystorkat till lunch och egentorkat till middag. Riktigt lyxiga middagar! Har skrivit mer om maten på senaste vandringen här.
Information om utbudet i stugorna: https://www.svenskaturistforeningen.se/lara/artikelsamling-fjallstugor/utbud-i-fjallstugornas-butiker/
Vegansk mat nämns även på denna sida: https://www.svenskaturistforeningen.se/gora/vandring/fjallvandring/
Vad har ni för erfarenheter av vegansk mat längs vandringsleder? Hur kan det förbättras?
Det verkar roligt att fixa ihop sin egen friluftsmat 🙂 Lite jobb såklart men vi är rätt så mycket ”kan själv” så nog måste vi pröva någon gång.
Ja det är verkligen superkul, klart ni ska prova 🙂