img_20161014_132347

Min allra första vandring – 2 dagar i Grekland...

dsc_4531

Pacific Crest Trail – Planering och paus

23 december, 2016 Kommentarer (3) Featured, Pacific Crest Trail

Pacific Crest Trail – Hur planerar man en långvandring?

PCT Overview 2016 Halfmile eps

Ja det är precis det jag försöker ta reda på just nu. För er som inte redan läst det, så har jag bestämt mig för att ge mig ut på ett otroligt spännande äventyr med start i april. Om allt går enligt plan så kommer jag vandra Pacific Crest Trail i USA, en 428 mil lång vandringsled som börjar vid mexikanska gränsen och slutar vid kanadensiska gränsen. En vandring som tar mellan 4-6 månader att genomföra!

Pacific Crest Trail är 2,650 miles lång och går förbi 1000 sjöar, över 57 bergspass och ner i 19 dalar. Den slingrar sig genom 6 nationalparker, 23 naturreservat och 48 vildmarksområden. En kompis sa till mig att han inte kan greppa hur lång vandringen är och det är precis så jag känner nu. Vi funderade lite över vad denna sträcka skulle motsvara i europa och kom fram till att om man vandrade från Kiruna i norra Sverige till södraste Portugal så skulle det vara ungefär samma avstånd. Kanske kan vara ett framtida projekt 😀

Min hjärna är konstant aktiv just nu och försöker lösa det här pusslet i tusentals bitar som jag bara kastat ut lite random framför den. Det känns lite som att den är på väg att få härdsmälta. Så just nu försöker jag skriva listor, strukturera upp och prioritera så att hjärnan kan få varva ner lite.

Resa
Hittills har jag hunnit boka flygbiljetter. Yay! 1 april flyger jag till Los Angeles och ca 6 månader senare flyger jag tillbaka. Hembiljetten betalade jag lite extra för så att den är ombokningsbar och avbokningsbar då det är väldigt svårt att veta när och varifrån jag vill flyga hem. Lyxade till det och bokade veganmeny på flyget också.

Boende
Vidare har jag bokat två nätter på hostel nära REI, Whole Foods, Vons och stranden i Santa Monica. Det blir toppen att landa lite innan jag ger mig vidare till starten. Och appropå starten så har jag även kollat upp ungefär hur jag tar mig dit. Det verkar innefatta några olika bussar och troligtvis skjuts sista biten.

Visum och tillstånd
Både resa och boende behöver vara bokat för att öka chansen att få visum. Jag behöver även besöka ambassaden och gå på en intervju och sen ska jag söka en drös med olika tillstånd för att få vandra på leden.

Utrustning
Jag har börjat planera min utrustning och har en rätt så bra idé om vilket tält, sovsäck, liggunderlag och skor jag vill ha. Men här finns det mycket kvar att läsa på om. Kommer skriva mer om det när jag bestämt mig 🙂

Mat mat mat
Men det som hjärnan funderar allra mest över (som vanligt) är mat! Jag gillar att laga mat, planera mat och äta mat. Initialt hade jag tänkt torka mycket egen mat, men desto mer jag läser desto mer inser jag att det troligtvis inte kommer vara hållbart. Att skicka paket till USA är väldigt dyrt. 2000kr för 20kg hittade jag på postens webbplats. 20kg är inte ens en månads mat. Så 10.000kr bara för att skicka matpaket känns inte som den bästa lösningen.

Så hur detta ska gå till är fortfarande lite av ett frågetecken. Men det finns mat att köpa i städer längs vägen och det finns veganer som vandrat leden och bloggat om hur de gått tillväga. Många av dem bor dock i USA och har kunnat förbereda egen mat hemma och skicka ut i förväg. Men jag har sett excel dokument som visar rätt så detaljerat om vad olika städer har att erbjuda i veganväg. Det finns också företag som levererar till städerna längs leden. Så nu ska jag undersöka hur mycket veganskt de har.

Men för att torknörden i mig ska få sitt, så kommer jag nog ändå torka för den första etappen i alla fall, det kan jag ta med mig på flyget hoppas jag.

EDIT 23/3-17: Kommer inte ta med mig någon mat eftersom risken finns att den blir konfiskerad, så får shoppa loss i USA istället.

Tusen frågor
Utöver det så är facebook till enorm hjälp. Det finns många som vandrat leden innan och som är väldigt hjälpsamma och svarar på alla mina frågor. Tusen tack!

Länkar
Några länkar som hjälpt mig hittills:

http://www.halfwayanywhere.com/pacific-crest-trail/

http://www.pcta.org/discover-the-trail/thru-hiking-long-distance-hiking/thruhiker-faq/

http://www.wilderness-stories.com/sv/2016/03/20/att-planera-en-langvandring-steg-3-planering/

https://tanterpatur.com/2016/04/21/om-dagarna-pa-dagarna-pa-pct/

http://www.nourishingjourneypct.com/blog/pacific-crest-trail-resupply-info-vegan-style

http://www.halfwayanywhere.com/trails/pacific-crest-trail/pacific-crest-trail-hiker-survey-2015/

Slutligen så kommer här kartan över hela leden, så ni kan begrunda galenskapen jag gett mig in på 😀

PCT Overview

Klicka på bilden för att få upp kartan i ny flik

3 Responses to Pacific Crest Trail – Hur planerar man en långvandring?

 1. Bullen skriver:

  Ifall du kan tänka dig att mixa ned det du torkar till pulver. Och har ett ordentligt stormkök så du/ni kan koka linser o pasta som grund och gröt till frukost

 2. Helena skriver:

  Kul äventyr!
  Tänk på att det kan vara trixigt i tullen att ta in mat som saknar innehållsdeklaration.
  Kanske in är några problem och du har säkert kollat upp det redan…

  • Malin Klingsell skriver:

   Har bestämt mig för att inte ta med mig någon mat till USA, får shoppa loss när jag kommer dit istället!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *