img_20160912_191027

Vakkotavare till Kebnekaise – 4 dagars vandring på Kungsleden

img_20161001_215314

Vandring genom tre årstider vid Gardasjön

30 september, 2016 Kommentarer (7) Featured, Kungsleden, Vandring

Ammarnäs till Hemavan – en somrig vandring på Kungsleden

img_20160930_145535

Sedan jag vandrade Kungsleden förra sommaren har jag längtat tillbaka. Ibland längtat så det gör ont. Längtat efter att vandra ensam i den storslagna naturen. Längtat efter att kunna se så långt bort ögat når, att basta supervarmt, bada iskallt, att vara på en plats utan mobiltäckning, el och duschar. Längtat efter att träffa nya människor, ta massvis med foton, att varva ned och andas, långt bort från storstadsstressen.

Så klockan 22.40 den 15 juli (2016) gick äntligen nattåget upp till Ammarnäs där jag skulle starta min vandring. 13 timmar senare, en sovkupé och tre bussar så stod jag vid busskuren i Ammarnäs. Luften var kylig och klar. Magiskt.

Jag letade reda på Ammarnäs Wärdshus där jag skulle bo en natt innan jag började vandra, besökte det lilla livset och vandrade halvvägs upp för skidbacken. Den natten sov jag bättre än jag gjort på länge och vaknade upp pigg och redo för att börja vandra.

img_20160930_122130

Utsikt från skidbacken i Ammarnäs

Dag 1 vandrade jag 9.5 km från Wärdshuset och upp till Aigert. Större delen av första etappen går uppför ett berg genom skog. Mot slutet så kommer man upp över trädgränsen och får vacker utsikt ned mot Ammarnäs. Vädret var varierande med sol, blåst och regn och det var ganska kyligt i luften. Framme i stugan fick jag dela rum med två trevliga ensamvandrande tjejer som var på väg åt motsatt håll. På kvällen blev det bastu och bad. Rätt kallt i den isande blåsten, men ändå underbart!

img_20160930_122322

Nästan framme vid Aigert stugan

img_20160930_122243

Utsikt ned mot Ammarnäs

img_20160930_122521

Aigert fjällstuga med bastu till höger nere vid sjön

Dag 2 fick jag fundera lite över ifall jag redan skulle ta en vilodag eller vandra vidare då sikten var väldigt dålig. Det var 6 grader i luften, tät dimma, kraftig blåst och en del regn. Men efter att ha sett två vandrare ge sig av så bestämde jag mig för att vandra vidare. Min kropp var inte redo för vila, den ville vandra. Dimman släppte och vädret blev långsamt lite bättre under dagen. Dagens vandring var 19km och tog mig 6 timmar plus en timmes raster. Det var en tuff vandring upp och ned för berg, men mot slutet belönades jag av en otrolig utsikt över dalen där Servestugan låg. En av de vackraste vyer jag sett. När jag kom fram till stugan var det skönt att komma in i värmen och det tog verkligen emot att gå ned till bäcken och tvätta sig i det isande vattnet. Jag kunde inte förmå mig att bada utan nöjde mig med att skvätta litegrann. Det blev en lugn kväll med få vandrare och jag sov ensam i ett fyra bädds rum.

img_20160930_122609

Dimma vid Aigert

img_20160930_122703

Kallt och kargt på väg till Serve

img_20160930_122923

Utsikt ned mot dalen där Serve fjällstuga ligger

img_20160930_123111

Nästan framme vid Serve fjällstuga

Dag 3 kom sommaren. Vindstilla, soligt, 20-25 grader, fantastiskt sommarväder. Jag vandrade 14km till Tärnasjö och fick sällskap delar av vägen av ett trevligt par som kunde mycket om fåglar. Sista biten vandrade jag själv och kom fram till stugan vid Tärnasjö som ligger vackert vid en sjö. Äntligen fanns det bastu igen och på kvällen blev det bastubad och bad i sjön. Lite obekvämt var det allt att fiskaren på stranden valde att sälja fisk på samma tidpunkter som kvinnornas bastu. Men vi satt och solade på bänken med ryggen mot den varma bastun och njöt av sommarvärmen. I Tärnasjö träffade jag en kille som fått stora skavsår på fötterna som såg infekterade ut. Hans plan var att vandra hela Kungsleden, men nu fick han ta en paus några dagar. En annan kille hade samma plan, men såg sig besegrad vid Tärnasjö och valde att flyga helikopter därifrån. Man ska inte underskatta att bära tungt och vandra långt.

img_20160930_123312

På väg till Tärnasjö

img_20160930_123428

Vackra vyer mellan Serve och Tärnasjö

img_20160930_123607

Tärnasjö badstrand

img_20160930_123532

Bastun i Tärnasjö

img_20160930_123504

Skönt att bada ömma fötter

Dag 4 fick jag dra upp byxorna till shorts och kavla upp ärmarna för att inte rinna bort i sommarvärmen. Jag hade fått tipset att bada vid broarna mellan Tärnasjö och Syter, så när jag kom dit gjorde jag lunch och badade i det iskalla vattnet. Sen satt jag som en sjöjungfru på en sten och åt frystorkad mat och kände mig som en prinsessa. Det är verkligen vackert att gå över broarna mellan de små öarna i Tärnasjön. Dagen avslutades med en lång brant backe upp till Syterstugan och när jag väl kom fram blev jag helt kär och bestämde mig för att stanna mina två extra nätter just här.

img_20160930_123901

På väg till Syter

img_20160930_123944

En av broarna över Tärnasjön

img_20160930_124051

Lunch och badpaus vid broarna över Tärnasjön. Sitter på en av öarna mitt i sjön.

img_20160930_124202

Vy från en av broarna över Tärnasjön

img_20160930_124254

Vy över Tärnasjöns öar

img_20160930_124329

Sytermassiven

img_20160930_124518

Syterstugan

Dag 5 fick jag säga hejdå till alla trevliga människor jag hittills vandrat samma sträckor som, det var rätt vemodigt faktiskt. Men istället för att deppa så gjorde jag en dagstur upp till Östra Syterglaciären, en lång backe uppför med otrolig utsikt och glaciären var väldigt häftig att se. Jag satte mig och fikade på en sten som var formad som en soffa och spanade ut över det turkosblå glaciärvattnet. Syterbergen är mäktiga toppar. När jag kom tillbaka till Syterstugan satt det många människor på stenarna längs forsen och solade i den gassande solen. Jag gick snabbt och hämtade bikinin och lade mig länge och svalkade mig i en liten pool som bildats naturligt i forsen. Ingen bastu fanns i Syter, men det var så varmt i luften så det behövdes inte.

img_20160930_145535

Glaciärsjön vid Östra syterglaciären

img_20160930_145752

Fikapaus vid glaciärsjön

img_20160930_145932

Utsikt ned mot Syterstugan och Tärnasjön

Dag 6 blev verkligen en vilodag. Jag satt och solade på bänkarna utanför stugan, pratade med vandrare som besökte stugan på dagen och gick sen en kort vandring tillsammans med två killar upp för Vuekienaesie, med vacker utsikt som belöning. Jag testade att gå den sträckan i mina Five Fingers Trek Ascent och det gick förvånansvärt bra trots vassa stenar och torrt ris, dock blev de väldigt blöta.

Utsikt från Vuekienaesie ned mot Tärnasjön

Utsikt från Vuekienaesie ned mot Tärnasjön

Dag 7 var det dags att vandra vidare till Viterskalet. Jag begav mig av tidigt på morgonen och såg inte en människa förrän på eftermiddagen. Vandringen började med en lång backe uppför med utsikt över Systerstugan och Tärnasjön. Sen gick resten av etappen genom Viterskalet. När jag kom fram tog jag ett dopp i den iskalla forsen och gjorde en liten vandring runtomkring stugan. Jag hade hört från de jag träffat att stugan i Viterskalet inte var lika mysig och att det är mycket barnfamiljer som bor där eftersom det ligger så nära Hemavan. Allt det stämde, men det var mysigt ändå. Lite väl mycket människor på liten yta dock, så jag begav mig av tidigt dagen efter.

img_20160930_150255

Vandrar till Viterskalet

img_20160930_150355

Viterskalet fjällstuga

Dag 8 var sommaren plötsligt över. Tillbaka var kylig luft, regn och dimma. Vädret i fjällen skiftar verkligen fort. Men det var häftigt att vandra genom dimmolnen, att spana ut över bergstoppar instoppade i vitt fluff, att knappt se vart jag var på väg. Det var en kuslig känsla på fjället. Pga väldigt dålig sikt valde jag att ta liften ner för berget istället för att gå den sista biten. Jag längtade efter en varm dusch, efter att ladda min telefon och kamera och att få äta på restaurang. Men efter en timme i Hemavan hade jag stillat min längtan efter civilisation och ville ut och vandra igen.

img_20160930_150531

Dimma och regn sista dagen

img_20160930_150757

Kusligt i sittliften

På kvällen åt jag pizza med ett gäng vandrare och spelade vänd tia. Överallt i lilla Hemavan träffade jag på människor jag lärt känna under vandringen. Väldigt kul!

Sista dagen letade jag mig ned till floden och en mini strand där jag solade och badade tills flyget gick hem. Från stranden var det 10 minuter att gå till flygplatsen. Lyxigt!

Är du också sugen på att bege dig dit och vandra? ?
Läs mer om sträckan hos Svenska Turistförerningen eller ställ frågor i kommentarsfältet nedan! 🙂

Utrustning
Ryggsäck: Osprey Tempest 40
Vikt: ca 13-14kg inkl 1L kallt vatten och 0.5L varmt vatten.
Mat: Jag bar med mig ungefär hälften av min mat och köpte resten i fjällstugornas butiker.
Vandringsstavar: Urberg Fast lock Trekking Pole.

Dag 1:
Sträcka: Ammarnäs – Aigert
Distans: 8km (+ 1.5km från Wärdshuset till etappens start)
Vandringstid: ca 3h 15min
Paus: 1h

Dag 2:
Sträcka: Aigert – Serve
Distans: 19km
Vandringstid: ca 6h 10min
Paus: 1h

Dag 3:
Sträcka: Server – Tärnasjö
Distans: 14km
Vandringstid: ca 4h 30min
Paus: 1h

Dag 4:
Sträcka: Tärnasjö – Syter
Distans: 14km
Vandringstid: ca 4h 45min
Paus: 1h

Dag 5:
Sträcka: Syter – Östra Syterglaciären
Distans: ca 14-15km
Vandringstid: ca 6h
Paus: 1h

Dag 6:
Sträcka: Syter –Vuekienaesie
Vandringstid: ca 1h 50min

Dag 7:
Sträcka: Syter –Viterskalet
Distans: 12km
Vandringstid: ca 4h 15min
Paus: 30min

Dag 8:
Sträcka: Viterskalet – Hemavan
Distans: 8km (+ 1.5km till Hemavans fjällcenter)
Vandringstid: ca 3h
Paus: 15min

7 Responses to Ammarnäs till Hemavan – en somrig vandring på Kungsleden

 1. Barbro Härse skriver:

  Kul att läsa om din vandring! Jag har gjort den två gånger, lika härligt bägge gångerna. Två dagar i Syter är ett måste!

 2. Carina skriver:

  Gick samma sträck ensam i år men jag bodde i täl och tältade så långt ifrån stugorna jag kunde. 4 dygn i regn och konstant fuktiga kläder!
  Har gjort två andra vandringar efter Kungsleden och en efter Padjelantaleden. Vill ändå slå ett slå ett slag för Västerbottens inland och våra fjällkedjor. Mycket mindre folk och mindre exploaterat. Men de allra mäktigaste vyerna finner du i Norrbotten det går inte att komma ifrån. Men där är ju också mest folk….Kebnekaise är ju som att komma till en camping i södra Sverige. Dvs inte sååå lyckat och eftertraktat ?

  • Malin Klingsell skriver:

   Låter som ett äventyr 🙂 Vilka andra sträckor har du vandrat på Kungsleden? Jag har vandrat Abisko till Nikkaloukta och Vakkotavare till Kebnekaise. Håller med om att man helst vill hålla sig borta från Kebnekaise! Vad finns finns det för leder att vandra i Västerbotten? Hur var Padjelanta jämfört med Kungsleden?

 3. Så fina bilder! Och vilken vacker vandring du gjorde, känner mig så avis just nu. Jag har inte gjorde någon lång vandring själv, kanske i framtiden. Jag tror jag skulle gilla det väldigt mycket. 🙂

 4. Christofer skriver:

  Ammarnäs till Hemavan funderar över det efter ha läst och sett dina fina bilder så varför inte.Verkar finnas bussar lapplandspilen mellan Stockholm -Hemavan.Du åkte tåg till Ammarnäs låter som ett intressant upplägg.Förstås åka bil men då måste man ju tillbaka.
  Jag har tältet med gillar vara lite ensam.Är vegetarian (lakto veg) men numera mer semi vegan.Får läsa och inspireras av allt på din blogg sida m.m. Brukar bära allt med mig eftersom känns osäkert om det finns vegetarisk i stugorna brukar för övrigt gå förbi ,förstås mycket bra att de finns.Du verkade inte besväras av insekter/mygg..

 5. Boris Olsson skriver:

  Jättefina foton från en trakt som jag känner till ganska bra – har dock ej vandrat Ammarnäs-Hemavan men skidat sträckan på vårvintern ett par gånger.
  Intressant att följa vandringen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *